Thursday, March 15, 2007

Deutsche Bank

Danes je MP objavila nakupno priporočilo za delnico Deutsche Bank, katera se jim zdi primerna za nakup, v analizi pa je omenjena tudi dividendna, ki je trenutno okoli 4,3% glede na ceno delnice 93€. Dividenda za 2005 je znašla 2,5€, 2006 pa kar 4€.




Iz zgornjega grafa pa je razvidno, da se delnica nahaja pri svojem vrhu iz leta 2001, kateremu je sledil padec vse do dna leta 2003, če gledamo dno delnice pri 37€ ter trenutno vrednost delnice ugotovimo, da se je vrednost povečala za faktor 2,5 ali prevedeno v procente malo manj od 200% v slabih 4.letih.

Zgornji graf prikazuje podobno sliko, vedar je to tečaj Nizozemskega finančnega holdinga ABN Ambro, ki prav tako kot Deutsche Bank izplačuje lepe dividende iz znašajo okoli 5%, prav tako se je delnica od zadje večje korekcije pred 4.leti podražila za 2,5 kratnik.

Osebno menim, da so investicije v obe delnici dolgoročno dobri investiciji, še posbej ob ugodni dividendni donosnosti, vendar mislim, da ta trnutek ni še primeren za nakup, ampak čakanje na ponovno večjo korekcijo, oz. vsaj delno izpostavljenosti tej delnici, ter z rezervo za korekcije. Še vedno pa menim, da od delnic iz finančnega sektorja še vedno zelo privlačna delnica finančnega holdinga Lloyds, ki kotira od korekcije na 1,5 kratniku vrednosti, 6% dividendni donosnosti, ter še vedno daleč od vrha njene vrednosti.

No comments: